Cercetători din toate colțurile lumii sunt preocupați să identifice mecanisme revoluționare pentru depistarea timpurie a formelor de Alzheimer.
Conform experților americani, boala Alzheimer are trei faze și anume: Etapa preclinică, Stadiul de insuficiență cognitivă renală ușoară și Demența. În prezent, forme ale demenței pot fi depistate cu maximă certitudine prin teste psihometrice, proceduri imagistice și parametrii chimici.


Principalul obiectiv al cercetătorilor din domeniu îl reprezintă descoperirea de metode inovative pentru depistarea celei de-a doua faze de Alzheimer. Conform datelor statistice, aproximativ 10-20% din pacienții ce prezintă această fază, dezvoltă demența.

În acest sens, provocarea o reprezintă identificarea timpurie a acestor pacienți.
Pentru depistarea timpurie, sunt folosite două metode și anume Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și Imagistica prin rezonanță magnetică (MRI). Aceste metode au fost dezvoltate și încorporate de cercetători în mai multe aparate:
• Biograful mMR de la Siemens este un sistem de scanare a întregului corp, ce folosește simultan PET și MRI. Certificat FDA în iunie 2011, prezintă rezultate evidente în cadrul a numeroase spitale universitare din Germania și SUA.
• Sistemul hibrid cu tehnologie Philips scanează corpul cu ajutorul metodelor PET și MRI. Acest aparat a fost instalat anul trecut la nivelul Spitalului Universitar din Geneva.

      Metoda PET nu este general recomandată pentru depistarea bolii Alzheimer, deoarece aceasta prezintă anumite limite în diagnosticarea compușilor de amyloid, precum disponibilitate scăzută, grad relativ ridicat de complexitate și cost ridicat (o examinare costă între 1.250 și 1.500 Euro).

      Acumularea de beta-amyloids reprezintă o condiție prealabilă de instalarea a formei de demență, dar, conform studiilor efectuate, nu suficientă. Procedura MRI promite în depistarea timpurie a formelor de Alzheimer, dar, la fel ca și PET, are anumite limite.
Morfometria voxel (VBM) determină volumul creierului cu scopul de a indica cantitatea de materie gri, albă sau de fluid înregistrate la nivelul acestuia. Procedeul permite identificarea schimbărilor ce apar la nivelul creierului, determinate de boala Alzheimer.
Metodele amintite reprezintă doar o mică parte pentru depistarea bolii Alzheimer. Alături de acestea, un rol important îl joacă și anamneza, descoperirile medicale și testele neuropsihologice. De asemenea, propria recunoaștere a pacientului a faptului că începe să aibe tulburări de memorie, este un important semnal de alarmă.
Cercetătorul Jessen, împreună cu colegii săi, a reușit să pună bazele unui calculator cu precizie ridicată în diagnosticarea bolii Alzheimer, acest dispozitiv având o largă aplicabilitate în domeniu.
Conform studiilor efectuate, s-a constatat că o presiune arterială bună, un nivel normal de glucoză în sânge, pierderea surplusului de greutate și sportul sunt factori ce împiedică instalarea demenței.
Ediția din anul 2011 a MEDICA – cea mai importantă expoziție medicală din lume, a pus accent pe fazele bolii Alzheimer cât și pe progresele înregistrate în depistarea timpurie a acesteia.

De unde pot cumpăra produsele importate de MED.CO?
Unde pot duce la reparat produsele OMRON?
Cum pot deveni distribuitor sau partener MED.CO?
© S.C. MED.CO S.R.L. 2016 TOATE DREPTURILE REZERVATE